Előző
Következő

REPÜLŐJEGY FOGLALÁS

Néhány tudnivalóval szeretnénk segíteni, hogy az Önnek legmegfelelőbb repülőjegyet válassza, és igénybe vegye azokat a szolgáltatásokat, melyek kényelmesebbé teszik utazását. A megadott adatok általános szabályok, melyek légitársaságonként eltérhetnek.

REPÜLŐJEGY FOGLALÁS

Adott útvonalra a légitársaságok több árat kínálnak kategórián belül, azaz turista osztályon belül is. A jegy árát alapvetően két tényező befolyásolja, ezek a járaton rendelkezésre álló szabad helyek száma, illetve a kint töltött idő és ehhez tartozó repülőjegy árazási szabályok, melyet a IATA – The International Air Transport Association, azaz Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szabályai alapján határoznak meg.

a) A repülőjegy általában kedvezőbb, ha legalább egy szombat estét kint tölt adott országban
b) Minél előbb foglalja le utazását, várhatóan annál több szabad hely lesz még a járaton kedvezőbb díjtételben
c) Akciós díjtételek általában rövid ideig foglalhatók, és szigorú feltételek tartoznak hozzájuk.

Repülőjegye ún. e-ticket, melynek bevezetése több előnnyel is szolgál: otthonában kinyomtathatja, ha elveszti bármikor pótolható.

FOGLALÁS/MÓDOSÍTÁS

Foglaláskor nagyon fontos, hogy pontos adatokat adjon meg, mert a repülőjegyek kiállításuk után már nem, vagy csak ráfizetéssel módosíthatók.

 1. A repülőjegy nem átruházható és a név nem módosítható, így fontos, hogy az úti okmánya szerint szerepeljen a neve a repülőjegyen is (Férjük nevét felvevő asszonyok, külföldön házasulók, több vezeték és keresztnevet viselő utasaink mindig nézzék meg az útlevelüket!). Eltérés esetén a légitársaságok megtagadhatják a beszállást.
 2. Dátum vagy időpont általában ráfizetés ellenében módosítható az eredeti indulás előtt, amennyiben a jegy szabályai erre lehetőséget adnak. Rend szerint a legalacsonyabb osztályra foglalt repülőjegyek egyáltalán nem módosíthatók. Vásárlás előtt mindig győződjön meg ennek lehetőségéről.
 3. A repülőjegyek többsége nem visszaváltható, így ha nem tud elutazni, sajnos a repülőjegy árát elveszíti. A reptéri illeték összege ilyenkor visszajár, de újabb szabályok szerint az illeték egy részét (kerozin díj) is visszatartják a légitársaságok.

NEM TUDJA, HOGY A TURISTA, BUSINESS, VAGY AZ EMELT TURISTA OSZTÁLYT VÁLASSZA?

Minden járaton több osztály kerül kialakításra. Ezek más kiszolgálást, kényelmet és ehhez tartozó jegyárat is jelentenek. A legtöbb hely egy gépen a turista osztályra kerül kialakításra, ide szólnak a legolcsóbb repülőjegyek. Ezen az osztályon alap ellátást (szendvics és üdítő), napszaknak megfelelő étkezést kapnak az utasok a menetrendszerinti járatokon.

A business osztály több kényelmi szolgáltatást nyújt, nagyobb a hely, kényelmesebb az ülés (jobban hátra dönthető), nagyobb az odafigyelés az utaskísérők részéről, nagyobb a kínálat az étkezésnél. Ez alól kivételt képez néhány európai rövid járat, ahol a business osztály kiképzése megegyezik a turistáéval. Az ide szóló repülőjegy ára többszöröse is lehet a turistának. A fedélzeti előnyökön túl külön váró, check-in pult és más előnyök is a business osztály mellett szólnak.

Több légitársaság alakít ki a hosszú távú járatain emelt szintű turista osztályt, melyet valamilyen fantázia névvel látnak el. Szolgáltatásban mindössze az ülés kényelmében nyújt általában többet, mint a turista osztály. Szélesebb ülés, és nagyobb hely a lábnak, több technikai felszereltség, pl. nagyobb képernyő (pl. British Airways, Air France, egyéb táraságok).

Mindezek mellett a légitársaságok arra törekednek, hogy turista osztályon is a legjobb kiszolgálás mellett kényelmesen utazhassunk. Egyre több járatot szerelnek fel egyéni vezérlésű szórakoztató elektronikával.

ÜLŐHELYFOGLALÁS

Bizonyos esetekben lehetőség adódik előzetes ülés helyfoglalásra. Európán belül kizárólag, ha business osztályra szól a jegye, hosszú távú járatokon viszont turista osztályon is, amennyiben a légitársaság ezt lehetővé teszi. Bizonyos esetben legkedvezőbb díjtételű foglalásokhoz nem lehet ülésfoglalást kapcsolni. Ezekben az esetekben a check-in pultnál lehet helyet foglaltatni.

BŐRÖND

 1. Feladható poggyász súlykerete általában az alábbiak szerint alakul (ez légitársaságonként eltér):
  a) Turista osztály Európán belül 20 kg/fő
  b) Business osztály Európán belül 30 kg/fő
  c) Turista osztály Európán kívül 23 kg/fő
  d) Business osztály Európán kívül 2×23 kg/fő
 2. Az együtt utazók feladható poggyászkerete összeadódik.
  Amennyiben adott országon belül utazik, ott a belföldi poggyászszállítási lehetőségekről érdeklődjön utazás előtt. Pl. Peruba kivihet 23 kg poggyászt, de a belföldi járatokon csak 15 kg-ot vihet ingyenesen, így a többlet súlyért fizetni kell!
 3. Feladott poggyászba ne csomagoljon értékes tárgyakat (pl. ékszer, laptop, fényképezőgép), fontos dokumentumokat (pl. cégpapírok, igazolványok), életmentő és pótolhatatlan gyógyszereket és törékeny tárgyakat, mert ezekért a légitársaságok felelősséget nem vállalnak. Érdemes a poggyászra és belsejébe a tulajdonos otthoni és külföldi elérhetőségét elhelyezni, a könnyebb azonosíthatóság miatt.
 4. A fedélzetre felvihető poggyász súlya kb. 7 kg lehet, turista osztályon 1 db, business osztályon maximum 2 db lehet. Mérete az un. cabin baggage méretével egyezik meg, bár ez géptípusonként és légitársaságonként eltérhet. A poggyászba nem kerülhet szúró – és vágóeszköz (pl. körömreszelő, kis bicska, kis olló) illetve folyadék (pl. üdítő, parfüm, krém, rúzs). A teljes tájékoztató letölthető innen. A poggyászvizsgálatnál a csomagokat átvilágítják és a fenti tárgyakat elvehetik. Ugyanezt a vizsgálatot minden egyes átszállásnál elvégzik, tekintet nélkül a duty free-ben vásárolt termékre.
 5. Háziállat, speciális csomag, sporteszközök szállítására a légitársaságoktól előre engedélyt kell kérni. Általában többlet költség terheli a szállítást.
 6. Speciális esetek jelzése foglaláskor (kismama, inzulin, tolókocsi, egyedül utazó gyermek…) elengedhetetlen, mert a légitársaságok szabályait figyelembe kell venni.

GYERMEK

Gyermekeknek a repülőjegy foglaláskor a pontos születési dátumot meg kell adni.
a) Csecsemő 0-2 év között: repülőjegyet neki is kell vásárolni. 1 felnőttel 1 baba utazhat. Külön helyfoglalás nem jár, a szülő ölében kell utaznia. A repülőjegy árából általában 90 százalék kedvezményt adnak a légitársaságok. A babának 1 poggyásza lehet + 1 babakocsi (esernyő formában összecsukható).
b) Gyermekek 3-12 között: A gyermek általában 25 százalék kedvezményt kap a jegy árából.

TÖRZSUTAS PROGRAM

Minden légitársaságnak van saját törzsutas programja, azonban mióta légiszövetségekbe tömörültek, az egy légiszövetség alá tartozó társaságok a törzsutas programjukat is összehangolják, így elég 1-1 kártyát kiváltani és azon gyűjteni a pontokat. Jelentkezni egy jelentkezési lap kitöltésével lehet, és minden utazás után különböző mennyiségű km-t írnak jóvá az egyenlegen. A kártyaszámát és pin kódját jegyezze meg. A pont jóváírását többféleképpen intézheti:

 • Foglaláskor megadja a törzsutas kártya adatát
 • Reptéren bemutatja a kártyáját a check-in pultnál

Első két eset automatikus, amibe mindig csúszhat hiba, így őrizze meg a beszállókártyáit és ellenőrizze egyenlegét. Ha valamelyik pontja hiányzik, utólag (1-3 hónapon belül) a beszállókártya és repülőjegy ellenében jóváírják a légitársaságnál.

A pontokat utazásokra és egyéb szolgáltatásokra (pl. váró használata, upgrade) lehet váltani, bár előtte sokat kell gyűjtögetni, így a kártya kiváltását azoknak ajánljuk, aki évente többször utaznak.

INDULÁS

A reptérre 2 órával indulás előtt kell kiérkezni, mely nagyobb amerikai repülőterek esetében 3 órára is emelkedhet.

ÁTSZÁLLÁS ESETÉN

Amennyiben átszállással vesszük meg jegyünket, akkor az esetek többségében nem kell felvenni a bőröndünket, mivel a légitársaság átrakja a csatlakozó járatunkra. A csomagokra minden esetben felkerül a célállomás kódja, illetve rövid csatlakozási idő esetén a poggyászokat külön jelzéssel látják el. Általában a beszállókártyánkat a csatlakozó járatokra is kézhez kapjuk már az első bejelentkezés során, így ezen járatokra az átszállási pontokon már nem kell elvégeznünk a check-int, kizárólag azt a kaput kell megkeresnünk, ahol a járatunkra a beszállítást végzik majd.

Fontos tudnivaló, hogy a nem átszállásos jegyek esetén, vagyis amikor kétszeri foglalással vesszük meg jegyünket, akkor a check-int minden esetben külön-külön kell elvégeznünk a járatokra és a poggyászunkat is csak az adott járatra tudjuk feladni. Amennyiben járatkésés vagy törlés fordulna elő, és a csatlakozó járatot nem érjük el, akkor külön álló foglalások esetén a légitársaság nem téríti meg a felmerülő plusz költségeinket, hanem saját magunknak kell arról gondoskodnunk.

MENETREND

A légitársaságok által meghatározott menetrendi időpontok tájékoztató jellegűek, azokat a légitársaságnak jogában áll bármikor módosítani. Szerencsére, ez viszonylag ritkán fordul elő, mégis ajánlott az utazás előtt 1-2 nappal ellenőrizni az indulási időpontokat.

Célszerű a jegyen szereplő indulási idő előtt legalább 2 órával hamarabb a reptérre érkezni.

ÚTLEMONDÁSI BIZTOSÍTÁS

A repülőjegy utasbiztosítást nem tartalmaz.

A repülőjegyre a vásárlással egy időben lemondási biztosítást lehet kötni arra az esetre, ha betegség vagy baleset miatt nem tud elutazni. Ezt orvosi papírral kell igazolnia a biztosító felé. A díjak biztosító társaságonként változnak.

REPTÉREN, REPÜLÉS ALATT, KINT TARTÓZKODÁS SORÁN

A repülőtereken a légitársaságok várókat üzemeltetnek, melyeket a business osztályon utazók ingyenesen vehetnek igénybe. Azonban több légitársaság várója fizetés ellenében is igénybe vehető.

Amennyiben lekésné a járatot, keresse fel a légitársaság pultját a reptéren és kérjen segítséget, azonban légitársasági szabályok szerint, no-show (utas nem jelentkezik a járatra) esetén a jegy nem módosítható, nem visszaváltható. Amennyiben a jegyén az első szakaszt nem veszi igénybe, úgy a többi szakaszra sem jogosult, a légitársaságok törlik az utazását.

A légitársaságok bármikor változtathatják a menetrendjüket, vagy törölhetik a járatukat. Ezzel kapcsolatban az EU szabályozása védi az utasokat (lásd az EU szabályozás… alatt)
Az esetleges menetrendváltozásokról érdemes külföldön a légitársaságnál érdeklődni, illetve konfirmálni a járatot. Kérnek helyi elérhetőséget, és változás esetén tájékoztatják az utast.
Amennyiben módosítani szeretné a hazaútját, vegye fel a légitársaság helyi képviseletével a kapcsolatot.

Ha nem érkezik meg a poggyásza, forduljon a Lost and Found pulthoz, ahol felveszik az utas és poggyásza adatait. Fontos hogy a jegyzőkönyvet őrizze meg. Ha megtalálják a poggyászt, azt az utas címére kiszállítják.

TENGERENTÚLI UTAZÁST TERVEZ? JÓ TANÁCSOK REPÜLŐJEGY VÁSÁRLÁSÁHOZ!

Tengerentúli utazáshoz keres repülőjegyet, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Segítünk, hiszen jól ismerjük a légitársaságok járatait, lehetséges átszállási pontjait, a legrövidebb csatlakozási időket, repülőtereket.

Ne zárkózzunk el a külvárosi repülőterektől, pl New York esetében, természetesen a legkeresettebb a John F. Kennedy, de ha a New Jerseyben található Newark repülőtér is szóba jöhet, akkor sokszor kedvezőbb áron is találhatunk repülőjegyet.

Az USA-ban akárhová utazunk is – vagy ha netán Kanada a célpont- mindenképp olyan repülőjegy ajánlatot válasszunk, hogy az átszállópont európai város legyen. Ugyanis: ha az USA valamelyik városában szállunk át, ott el fogják végezni a bevándorlási hivatal dolgozói az Amerikai Egyesült Államokba való beléptetést, mely időigényes, így az átszállásra akár 4 órát is érdemes rászánni.

Ha rendelkezünk minden szükséges dokumentummal, akkor is mondhatják azt, hogy nem vagyunk szívesen látott vendégek és önköltségen az első géppel hazaküldenek.

BEUTAZÁS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA

Nagyon fontos lépés ellenőrizni, hogy útlevelünk érvényes-e még: úgy szabályos, ha hazaúttól számítva még 6 hónapig él az érvényességi idő…

Amennyiben még régebbi fajta, kék színű útlevelünk van, akkor ahhoz ki kell váltanunk az USA vízumot: sok pénzért, személyesen az Amerikai Nagykövetségen.

Ha már az új, bordó/barna, EU-s, biometrikus okmánnyal rendelkezünk, ahhoz vízum nem, ellenben belépési engedély, úgynevezett ESTA nyomtatvány szükséges.

Az alábbi linkre kattintva elindítható a folyamat, amennyiben nálunk foglalja le utazását, elkészítjük Önnek!

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1

Ezért a belépési engedélyért 14 amerikai dollárt kell fizetnünk (online, dombornyomott bank- vagy hitelkártyával), viszont azonnali az elbírálás, rövid feldolgozási idő után látható, hogy kérelmünket jóváhagyták vagy elutasították.

Előbb érdemes megszerezni a vízumot, vagy ESTA engedélyt, utána megvásárolni a repülőjegyet, hiszen a repülőjegy elutasított beutazási dokumentumok esetén nem visszatéríthetők.